COPD tüneteit

Addig, amíg az egészségünk megvan, a miénk a világ! Abban az esetben viszont, ha komoly zavar áll be a jól működő rendszerbe, sajnos sem a jóakarat, sem a pénz nem mentheti meg a helyzetet. Valószínűleg azoknak a betegeknek, akiknek a COPD tünetei keseríti meg az életüket, egyetértenek az iménti gondolatmentettel.

A COPD ugyanis egy roppant veszélyes, visszafordíthatatlan betegség. Az angol nyelvből átvett mozaikszó alatt az egyik igen megátalkodott rendellenességet értjük, ami a tüdőt és a légzőszerveket támadja meg, majd folyamatosan és kérlelhetetlenül leépíti, éppen ezért nevezik obstruktív kórnak.

Mivel az orvostudomány jelenlegi állása szerint nincs rá mód, hogy a tüdő egykori állapota visszaálljon, nagyon fontos szerepet kell fektetni a prevencióra, ha a COPD tüneteit véljük érzékelni. Melyek ezek a tünetek? Nos, a leggyakrabban tapasztalt panaszok között megtalálhatjuk a nehézlégzést és a hónapokon keresztül elhúzódó köhögést, de a páciensek gyakran számolnak be levertségről és fáradtságról is.