gyalugépek

Aki famegmunkálással keresi a kenyerét, az nyilván tisztában van azzal, hogy milyen sokféle gyalu létezik, hiszen a faipari munkák során ezek alapszerszámoknak számítanak. De, mit tehet az, aki nincs teljesen képben a különféle modelleket illetően, mégis szüksége lenne egy gyalura a barkácsoláshoz? Nem mindig egyszerű válogatni a különféle gyalugépek között, de azért vannak olyan weboldalak (mint például a profibarkacs.hu), amelyek meg tudják könnyíteni a választást.

A kézi gyalunál sokkal finomabbra gyalulható a fa, minimális energiabefektetés mellett. Nagyobb felületek egységes gyalulásához, illetve a precízebb munkához más-más gépekre van szükség. A biztonságos használat érdekében, a legtöbb modell kihúzható munkadarab-vezetőkkel van ellátva. További fontos tartozék a forgácselszívó, ami a tiszta munkakörnyezet megőrzése miatt fontos.

A rezgéscsillapítás szintén lényegesnek számít a pontos munkavégzés érdekében. A modern gyalugépekben található nullfeszültség és túlterhelés elleni kapcsoló is. Ezek áramkimaradás esetén növelik a gyalugép biztonságát, mert így nem indulhat be automatikusan, amikor visszajön az áram. Amire minden változat esetében szükség van, az a használat előtti megfelelő beállítás. Mivel minden gyártó alkalmaz egyedi beállítási megoldásokat, lehetőségeket, ezért ajánlott figyelmesen végigolvasni az adott termék használati útmutatóját a beállításokkal kapcsolatban.

A vastagoló gyalu esetében ütközőlécet használhatunk, amivel megelőzhető, hogy a kelleténél vastagabb munkaanyagot toljunk a gyaluba. Többek között ennek is szükséges a megfelelő beállítása. A kombinált gyalugépek a kisebb üzemekben használatosak, de némelyik modell otthoni használathoz is alkalmas. Az előnyük, hogy ezekkel egyaránt végezhető vastagoló, illetve egyengető gyalulás. A kesztyű és a porvédő maszk viselete az egészségünk és a testi épségünk megóvása miatt fontos. A karbantartása nagyjából kimerül annyiban, hogy minden használat után ajánlott megtisztítani a forgácstól és a portól. Ezt megelőzően mindenképp várjuk meg a tengelyek teljes leállását!