Az emberek gyönyörködő tekintettel figyelik bolygónk gazdag növényvilágát, melyben számottevő ritkaság és különlegesség fellelhető. Viszont a húsevő növények hallatán egyfajta ismeretlen, furcsa érzésük támad. Hétköznapi néven rovarevő, rovarfogó növényekként ismertek.

Az utóbb említett elnevezések pontosabban jelölik meg ezeknek a növényeknek az érdekességüket, ugyanis, egy-egy különleges fajon kívül, csupán az apró rovarokat, ízeltlábúakat képesek megenni. A kivételnek számító fajok, bár ez sokak számára meghökkentő és hihetetlen lehet, képesek egy-egy kisebb békát, de akár egeret is elfogyasztani. 

Ugyanakkor nem a hússal való táplálkozásuk az elsődleges tápanyagforrásuk.A terítékre került állatok csak a szükséges tápanyagbevitel egy részét képezik , mivel az életben maradáshoz kellő kémiai energiákra más forrásokból is szert tesznek.

Bár igen nagy a különböző fajok és alfajok száma, mégsem botlunk húsevő növények tömegébe úton-útfélen. Ezek az alattomos módon, előre kiszemelt áldozatukat csapdába csaló növények leginkább mocsarakban, esőerdőkben élnek.