A központi fűtéssel felszerelt lakások egyik legnagyobb előnye az, hogy a téli hónapok átvészelése sokkal egyszerűbb, és kevesebb feladattal, gonddal jár. Ennek a rendszernek a továbbfejlesztése a lakás automatizálás, ami lényegében azt teszi lehetővé, hogy mi tudjuk beállítani a megfelelő hőmérsékletet, valamint azt is, hogy mikor kapcsoljon be vagy ki a rendszer. Ezzel a módszerrel sokat lehet spórolni, hiszen amikor senki sincs otthon, a fűtést ki lehet kapcsolni.

A lakás automatizálás lehetővé teszi, hogy az otthonunkat megfelelő hőmérsékletre fűtsük, mire hazaérünk. Ezt természetesen egy régebbi rendszerrel is működne, viszont azokat nem lehet teljesen kikapcsolni és időzíteni. Nem beszélve azokról a lakásokról, ahol kályha biztosítja a meleget. Nagyon sok módszer létezik már arra, hogy lakásunkat befűtsük, lakjunk tömb- vagy akár magánházban. Egy nagyobb magánházba legtöbbször valamilyen kazán választása a legegyszerűbb. Szerencsére ebből is többfajta van, amelyek mind más anyagokat használnak fel a tüzelésre.

Ezekkel a rendszerekbe is beszerelhető a lakás automatizálás, amellyel otthonunk minden helyisége megfelelő hőmérsékletű lehet. Mindenképpen ajánlott egy ilyen rendszert beszerezni, bárhol is lakjunk. Az otthon automatizálás másik nagy előnye, hogy teljesen automatikusan működik, így elméletileg minden hónapban ugyanannyi tüzelőanyagra lesz szükség. Természetesen, a lakás külső és belső szigetelése is fontos, valamint azt is figyelembe kell venni, hogy kint mennyi a hőmérséklet.

Az otthon automatizálás beszerelésével már sokan foglalkoznak, így könnyen találhatunk megfelelő szakembert. A berendezések és alkatrészek minősége mellett az is fontos, hogy profi csapattal dolgoztassunk. Az otthon automatizálás csak akkor fog tökéletesen működni, ha azt profi módon szerelték és állították be. A rendszer működtetése eleinte bonyolult lehet, viszont könnyen meg lehet tanulni, valamint ezekhez pontos leírást és használati utasítást is adnak, amelyekből mindent meg lehet tudni.