Az, hogy kinek mi a legmegfelelőbb, alapvetően szubjektív kérdés. Ám az UV-sugárzás elleni védekezésnek nagyon is konkrét szabályai vannak. Így könnyedén megállapítható, melyik a legjobb naptej. Először is teljeskörű védelmet kell nyújtania a káros sugárzás ellen.

Persze ezt mindenki tudja, de van ebben a történetben egy kis csavar. Az UV-B sugarak káros hatása már régóta köztudott. Ám ma már az is egyértelmű, hogy az UV-A sugarak szintén árthatnak a bőrnek. Többek között az idő előtti elöregedését okozhatja, sőt, a bőrrák kialakulásához is hozzájárul.

Így a legjobb naptej ez ellen is megvédi a használóját. Fontos szempont még a faktorszám, de ez esetben bőrtípusonként eltérő, hogy kinek mi a legmegfelelőbb. Ez gyakorlatilag azt jelzi, hogy a naptejjel a bőrön hány percet lehet biztonságban eltölteni.

Ha például valaki alapesetben mindössze 10 percet bír a napon anélkül, hogy leégne, egy 30 faktoros naptejjel ez az időtartam 300 percre nő. Ám a legjobb naptej más egy fehér bőrű és egy kreol bőrű számára. Az utóbbi esetben a napsütés hatására a bőrsejtek melanint termelnek.

Ennek köszönhetően a bőr lebarnul, és képes elnyelni az UV-sugárzás egy részét. Minél világosabb bőre van valakinek, annál kevesebb melanint termel a szervezete, így ennek megfelelően, magasabb faktorszámú naptejre van szüksége. A legjobb naptej bőrápoló összetevőket is tartalmaz.

Ezek feladata a napsugárzás által igénybe vett bőr ápolása. Ilyenek például a pantenol, a glicerin és az aloe vera kivonat. A két előbbi a kiszáradástól védi a bőrt, az utóbbinak pedig gyulladáscsökkentő szerepe van. Emellett az antioxidáns vitaminok sem hiányozhatnak az alapanyagok közül.

Allergén összetevőket azonban nem tartalmazhat a legjobb naptej. Jó, ha mentes a tartósítószerektől, színezőanyagoktól és az illatanyagoktól. Emellett vízállónak kell lennie. A vízben jóval nagyobb a leégés veszélye. A víztükör ugyanis visszaveri a sugárzást, így fokozza annak intenzitását, ezzel szemben kell védelmet nyújtson a legjobb naptej.