Mondhatni, hogy a pálinka az egyik legegyszerűbb alkoholos ital, amit megfelelő alapanyagok és eszközök jelenlétében, szinte bárki el tud készíteni. Azonban ez nem jelenti azt, hogy egy ilyen típusú nedű ne lehetne igazán kifinomult és értékes.

Ezt a pálinka árak is jól mutatják, hiszen ha szétnézünk a kínálatban, akkor olyan magas értékekkel találkozhatunk, mint például a pezsgő, a whisky vagy a tequila esetében, amelyekről köztudott, hogy a világ legdrágább italai között van jó néhány típusuk.Tehát, ha valaki például a hazai gyümölcspárlatokat részesíti előnyben, azért még nem kell lemondjon az eleganciáról és a kiváló nívóról.

A pálinka árak alapján megtalálhat olyan verziókat is, amelyek már a megjelenésükkel tekintélyt parancsolnak és bátran adhatja ezeket ajándékba is, mert senkit sem fog rosszul érinteni, hogy „csak” pálinkát kapott. A hungarikumnak kikiáltott hazai itókákat egyébként világszerte sokan szeretik, így külföldi barátait, üzleti partnereit is meglepheti egy-egy palack minőségi szíverősítővel.