radiátor légtelenítés

A központi fűtéses rendszerek esetében, a hőleadó fűtőtesteket ajánlott rendszeresen átnézni és az esetleges hibákat kiiktatni. A radiátor légtelenítés igen egyszerű folyamat, gyakorlatilag bárki elvégezheti. A fűtési szezon kezdetekor mindenképp javasolt ezt megtenni. Persze később sem árt, főként amikor a rendszerből furcsa, kotyogó hangok hallatszódnak és a fűtőtest nem melegszik egyenletesen.

A radiátor légtelenítés elvégzéséhez szükség lesz egy csavarhúzóra vagy légtelenítő kulcsra, törlőruhára és bármilyen kisebb méretű edényre, amiben fel lehet fogni a kicsepegő vizet. A levegőztető szelepet el kell fordítani és addig kell nyitva tartani, ameddig levegő jön ki, amikor a víz is megindul, akkor vissza kell zárni.

Ez mindössze néhány percet vesz igénybe és jelentősen megnöveli a fűtés hatékonyságát. Emellett a radiátor légtelenítés azért is fontos teendő, mert a kellemetlenségeken kívül, a kóbor levegő tönkreteheti a fűtési rendszer egyéb elemeit, mint amilyen a kazán és a szivattyú.