A kalózos filmekből sok érdekes dolgot tudhatunk meg. Többek között azt is, hogy a hajó nem indulhat útnak, amíg nincs elegendő rum a fedélzeten. Ez az ital ugyanis valóban fontos volt a korabeli hajósok számára.

Nemcsak búfelejtőként itták, hanem egészségügyi szempontból is nagy jelentősége volt. A víz a hosszú hajóutak során hamar megposhadt, ihatatlanná vált és sok fertőző betegség melegágya volt így. Ezért víz helyett rumot ittak a tengerészek, ami akármeddig eltartható volt.

Idővel nem romlott a minősége, hanem éppen ellenkezőleg, javult. Ugyanakkor a rum kiváló ellenszere volt a hosszú hajóutak jellegzetes betegségének, a skorbutnak is. Így nemcsak a kalózok körében terjed el az ital fogyasztása, hanem a haditengerészek és a kereskedelmi hajósok is örömmel fogyasztották.

A rum mind a mai napig népszerű ital, nemcsak a szülőhazájában, a Karib térségben, hanem szinte az egész világon. Elterjedésében jelentős szerepe volt az angol és a spanyol hajósoknak, valamint más felfedezőknek is.