testheveder

A munkáltatónak törvény által előírt kötelessége a megfelelő eszközök segítségével biztosítani a védelmét azoknak az alkalmazottaknak, akik 1 méternél nagyobb esési magasságnak vannak kitéve. Ezt legjobban a munkaöv és a testheveder tudja biztosítani, de sokszor nehéz eldönteni, hogy a kettő közül melyik az optimális választás.

Ha csupán a leeséstől kell tartani, akkor elegendő a munkaöv, egy kötél és a rögzítési pont. Viszont komolyabb helyzetben, amikor zuhanástól is tartani kell, elengedhetetlen a testheveder használata. Ezzel meggátolható a földbecsapódás, tehát gyakorlatilag életet menthet. Tulajdonképpen a becsapódás során keletkezik a sérülés, ezért elsősorban ezt kell megakadályozni.

A testheveder kiválasztásánál a munkavállaló testalkatát kell elsősorban figyelembe venni, de lényeges a munkavégzés jellege, illetve a munkahelyi környezet is. Fontosak a kényelmi funkciók, amelyek javítják a komfortérzetet munkaközben, ilyen például a combpárna, a háton lévő bekötési pont, a rugalmas hevederszalagok.