nyugdíj

Biztosan mindannyian láttunk már olyan kisnyugdíjast, aki a boltban számolgatta a forintokat, hogy el tudja végezni a bevásárlást. Ilyenkor a legtöbben csak sóhajtunk, és hálát adunk azért, hogy a mi szüleink nincsenek ebben a helyzetben. És ugyanakkor felvetődik bennünk az a kérdés is, miszerint velünk vajon mi lesz, ha elérjük azt a kort? Ha kíváncsi vagy arra, hogy mennyi nyugdíjad lesz, akkor ezt könnyen megtudhatod egy nyugdíjkalkulátor használatával. Persze, a jövendőbeli nyugdíjunk pontos összegét nem fogjuk megismerni, de valamennyi információt mégis kapunk ebben a tekintetben.

Erre több lehetőségünk is van, az egyik az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság nyugdíjkalkulátora, amelybe minden fontos adat bevihető, még az 1980-as évekbeli diákmunkáink is, ha voltak. Bár a folyamat hosszú, mégis ez a legpontosabb módszer arra, hogy láthassuk, körülbelül mennyi pénzből leszünk kénytelenek majd gazdálkodni. Ráadásul ezt a dolgot nem is lehet egy kézlegyintéssel elintézni, mondván, hogy nekünk úgysem lesz öregkori járulékunk, vagy nem érjük el a nyugdíjkorhatárt.

Mert mi van, ha mégis? Senki nem akar olyan helyzetbe kerülni öreg korára, hogy problémát jelentsen a mindennapi kenyér vagy gyógyszer megvásárlása. Ezért érdemes utánanézni a dolgoknak, amennyire lehetséges. Léteznek gyors nyugdíjkalkulátorok is, bár ezek valamelyest pontatlanabbak, mint a fent említett. Az egyik megtalálható a nyugdijbiztositas.com weboldalon.

De lássuk, mit tehetünk, ha az eredménnyel egyáltalán nem vagyunk megelégedve, úgy érezzük, hogy a kiadott összegből biztosan nem fogunk tudni megélni? Idős korban minden kiegészítés valós segítség, ezért célszerű valamelyik nyugdíj előtakarékosságot választani. Ezek közül hármat támogat a magyar állam, vagyis 2014 óta ennyi termékcsalád után lehet adót visszaigényelni. Ez az Önkéntes Nyugdíjpénztár (ÖNYP), a nyugdíjbiztosítás és nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ). Ezek közül bármelyiket választod, anyagilag jól fogsz járni már az aktív éveidben is, nemcsak a nyugdíjas időkben.