fogaskerekek

A biciklizésről talán elmondható, hogy az egyik legkedveltebb időtöltés és sport sokaknak, így nem árt tisztában lenni a szükséges alkatrészekkel, de azok működésének elvével is.

A fogaskerekek szintén idetartoznak, hiszen nélkülük nem is beszélhetünk kerékpározásról. A hajtás vagy más néven hajthatóság egyik legfontosabb elemei. Tudniillik, a kerékpárok felépítése az áttételrendszeren alapul. A fogak száma eltérő lehet az egyes modelleknél.

A fogaskerekek a városi és hagyományos használatra kialakított bicajok estében úgy vannak kitalálva, hogy a lánc semmi esetre se essen le. A többsebességes példányoknál viszont pont ellenkező a helyzet, ugyanis itt a terepviszonyoknak megfelelően képes a lánc le- és felugrálni a fogaskerekek bármelyikén.

Mivel a biciklik folyamatos kopásnak és használatnak vannak kitéve, ezért éppen olyan fontos a karbantartásuk is. Érdemes letisztítani bizonyos időközönként, valamint megolajozni az egyes részeket, hiszen ezáltal elkerülhető az idő előtti meghibásodás.