Ezzel a szakképesítéssel az építőiparban, a raktározás és szállítás területén is el tud helyezkedni. A gépkezelő jogosítvány a vizsga letételével, illetve az azt megelőző tanfolyam elvégzésével szerezhető meg. Az OKJ tanfolyamokkal akár már két-három hét alatt a kezében tarthatja a dokumentumot.

Ezeket az ipari gépeket azok irányíthatják, akik elmúltak 18 évesek vagy szakmunkások, valamint egészségügyileg alkalmasak, amit az orvos határoz meg, illetve a hatósági vizsga is szükséges hozzá. Az elméleti órák a hétköznapokon történnek, míg a gyakorlatiak pedig hétvégén.

A vizsga többféleképpen zajlik, lehet írásbeli, szóbeli és gyakorlati. A gépkezelő jogosítvány megszerzéséhez szükségesek a tanfolyam alatt szerzett ismeretek, amelyekkel idővel tapasztalatokat is fog szerezni.

Az ehhez kellő orvosi alkalmassági igazolást három évre adják, ha ez lejár, akkor meg kell újítani azt. A beiratkozástól számított 19. napon tartják meg az OKJ vizsgát. A bizonyítvánnyal pedig 14 napon belül a hatósági vizsgát is le tudja tenni.