Astra K alufelni

Rengetegen azért válnak meg a lemezfelnitől és adnak esélyt az alumínium tárcsának, mert az súlyvesztéssel jár, aminek köszönhetően a verda teljesítménye megannyi módon javul. Sokan kérdezik a szakembereket, hogy például a 4 darab Astra K alufelni és az utastér súlya ugyanolyan hatással van-e a fékezésre vagy épp a gyorsulásra?

A kérdésre a válasz nem, hiszen a kerék rugózatlan tömegnek számít, amire az áttételi és a forgási erő hat. A nem felfüggesztett tömeg a gépkocsi olyan része, amely az úttest hullámzását követi. Egy kilogramm rugózatlan tömegelőny több kilogrammnyi rugózott tömegnek felel meg. Ezért sem meglepő, hogy sokaknak csak a kis súlyú Astra K alufelni felel meg.

Főleg nyáron éri meg ezt választani, amikor valóban minden szempontból megéri a rugózatlan tömeget csökkenteni. Így szinte egyből javulhat az úttartás, a vezetési érzet, a fékezés, a gyorsulás és még a fogyasztás is jobb lesz. Miért nem olyan jó ez télen, mármint a kisebb súly? Ugye a hideg, havas, gyakran jeges időben a tapadás a legfontosabb.

Ekkor sokkal jobb, ha nem a könnyű Astra K alufelni van a verdán, hanem a nehezebb acélfelnik, amik nagymértékben javítják a tapadási képességet. A nagyobb súly miatt a kerék és a talaj közti kapcsolati erő megnő. Ezért van az, hogy sokan használnak télen lemezfelnit, ami általában nehezebb, illetve nyáron alumínium felnit.

Könnyebb Opel Meriva alufelni: javul a fékezés és gyorsulás

Nyáron nyugodtan felszerelhetők az alumínium keréktárcsák. Ugye minél könnyebb az Opel Meriva alufelni, annál kevesebb erőre van szükség azoknak a megmozdításához vagy lefékezéséhez. A könnyű kerék alacsonyabb motornyomatékot igényel, ami elősegíti a gyorsulást. Fordítva is igaz, a nehezebb kerék lassabban gyorsul.

Érthető módon sokkal kevesebb energiára van szükség az 5 kilogrammos Opel Meriva alufelni és az abroncs kettős lefékezésére, mint egy súlyosabb felni és gumi kombinációja esetében. Az Opel Meriva alufelni súlya kihat a fékezésre is. A járgány üzemanyag-fogyasztása részben attól függ, hogy gyorsításhoz mekkora energiát kell kifejtenie a motornak. Ha könnyűek a kerekek, akkor garantált az üzemanyag-megtakarítás.