szürkehályog műtét

Van egy szembetegség, a szürkehályog, aminek a kezelése kizárólag műtéti úton lehetséges. A jó hír viszont az, hogy ezen az úton az éleslátás visszanyerhető, az érintetteknek csak el kell határozniuk magukat és felkészülniük erre. A szürkehályog műtét előtt több kontrollvizsgálat is szükséges. Először is szükséges eldönteni, hogy a páciens alkalmas-e az operációra. Ez könnyen kideríthető egy alkalmassági vizsgálat során.

Erre a vizsgálatra javasolt kísérővel érkezni, mert a szakemberek pupillatágítást végeznek a páciensen, ami után 2-3 óráig biztosan homályosan fog látni és fényérzékenysége is lesz. Ritka esetben, akár 24 óráig is tarthat a pupillatágító hatása. Tehát bizonyos kellemetlenségekre számítani kell, amikor cataracta műtétre készülünk. Annak érdekében, hogy a szakorvosok többet megtudjanak a szem állapotáról és felépítéséről, nemcsak az említett analízisre, hanem látásélesség vizsgálatra, szemnyomásmérésre és egyéb vizsgálatokra is szükség lehet.

Ezek a kivizsgálások körülbelül 2 órát vesznek igénybe, tehát nagyjából ennyi időt kell majd a páciensnek szürkehályog operáció előtti vizsgálat érdekében a Budai Szemészeti Központban töltenie. Ha a páciens alkalmas a műtétre, akkor a szemész szakorvossal közösen kiválasztják a munkájához, szabadidős tevékenységeihez passzoló műlencse típust, ezt követően pedig egy speciális eszközzel megtervezik a beültetendő műlencsét.

Érdekes és fontos információ, hogy a műlencsetervezés, más néven biometria, olyan optikai vagy ultrahangos, számítógépes vizsgálat, ami a szem paraméterei alapján, személyre szabott műlencsét tervez. Továbbá, a beavatkozás előtt belgyógyászati vizsgálatokra is szükség van, ezért a lencseműtét napján a betegnek magával kell hoznia a 3 hónapnál nem régebbi analízisek, mint EKG, vérkép és vizeletvizsgálat leleteit. A műtétre szintén kísérővel szükséges jönnie a betegnek, hiszen a beavatkozás után 1-2 órát pihen az operáló intézményben, ha pedig nem adódik semmilyen komplikáció, akkor még aznap hazamehet.