A jog világa rendkívül komplex és egy laikus számára sokszor érthetetlen. Számtalan büntetőjogi kifejezés él a köztudatban is, azonban nagyon sokan nincsenek tisztában a valódi értelmükkel. Példának okáért, gondot szokott okozni a közúti baleset értelmezése és sokak számára az sem világos, hogy ez egy gondatlanságból végrehajtott testi sérülésnek számít, vagyis bűnténynek.

Tudni kell, hogyha a járművezetőn kívül más nem sérül meg vagy szándékosság áll fenn, akkor nem közúti baleset lesz, tehát ezen bűncselekmény csak a gondatlanságból fakadhat. Ebbe a kategóriába sorolhatóak azok az esetek, amikor a sofőr tudja, hogy milyen KRESZ szabályok vonatkoznak rá, de remélvén, hogy nem okoz gondot, nem tartja be azokat és emiatt sérül meg valaki.

Illetve az is, amikor nem ismeri fel, hogy milyen előírások vonatkoznak rá, így lesz a közúti baleset elkövetője. Ugyanakkor, idetartoznak azon helyzetek is, amikor valaki egészségügyi problémájának tudatában ül be az autóba és egy rosszullét idézi elő a balesetet.