térd alatti fájdalom

A térdfájdalomnak több oka is lehet, ráadásul több irányból is jelentkezhet. A térdfájdalom lehet oldalirányú, jelentkezhet elöl, hátul, sőt, a térdkalács alatt is. A térd alatti fájdalom a patella ín gyulladását jelenti. A négyfejű combizom és a patella ín a térdkalácson keresztül áthaladva, a sípcsonton tapadnak.

Amikor a négyfejű combizom összehúzódik, és valamilyen ok folytán a feszülés a patella ínra is átterjed, előfordulhat, hogy a patella ínt károsodás éri. A térd alatti fájdalom, ami a térdkalács alatt nyomásra is érzékeny lehet, tehát elsősorban emiatt jelentkezik. Közvetlen kiváltó oka pedig akár egy ugrás, futás, guggolás vagy egy egyszerű mindennapi tevékenység, a lépcsőzés is lehet.

Kinél alakulhat ki? Hajlamosító tényező lehet a combfeszítő és hajlító izmok gyengesége, ahogy az is, ha épp túl feszesek, továbbá, ha egy intenzív testmozgás előtt a bemelegítés elmarad, vagy nem megfelelő hosszúságú. Szintén kiváltó ok lehet a core izmok, tehát a törzs izomzat gyengesége, illetve a túlzásba vitt edzés, sőt, még a lúdtalp is.

Amennyiben Ön térd alatti fájdalmat érez, ne akarja krémekkel és egyéb otthoni csodaszerekkel meggyógyítani. Először egy pontos diagnózisra tegyen szert, amit egy ortopéd szakorvostól szerezhet be, aki eldönti, hogy Önnek milyen terápia jelenthet tartós megoldást.