nyugdíjbiztosítás típusától

Ha sikerül kiválasztani a megfelelő biztosítót, majd ezen belül az ideális biztosítási ajánlatot, akkor már csak egyetlen kérdés marad megválaszolatlanul. A nyugdíjbiztosítás típusától is függ, hogy milyen hozamra számíthatsz. Ez viszont egyszerűen kiszámolható, ha ismerjük az ehhez szükséges képletet.

Semmi bonyolultra nem kell gondolni, csupán néhány alapvető adattal kell tisztában lennünk, amelyeknek az ismerete nem fog nehézségeket okozni, hiszen ekkor már pontosan tudni fogjuk, hogy milyen feltételekhez kötött a kiválasztott biztosítási csomag. Az egyenleg, vagyis a hozam kiszámításához ismernünk kell az adójóváírás és a befizetések összegét, ezek hozamát, amihez hozzá kell adnunk a különféle bónuszokat, ha vannak és végül a kapott összegből levonhatóak a költségek. Az így kapott összeg a tiszta hozamnak felel meg.

Azt is fontos megérteni, hogy a befizetett összegek nem rekednek meg csak úgy egy széf mélyén, hanem folyamatosan dolgoznak, működnek. Ezért nevezik ezt működő tőkének, mivel folyamatos hozamot termelnek. Ez esetben két lehetőség közül választhatunk a befizetések kapcsán. Az eseti, illetve a rendszeres befizetések szintén opcionálisan választható lehetőségnek számítanak. A rendszeres befizetéssel nagyjából mindenki tisztában van. Az adott összeget, adott időn belül rendszeresen be kell fizetni. Ez történhet havonta, negyed- esetleg féléves rendszerességgel.

Az eseti befizetés viszont a rendszeres befizetésen felül történik, például akkor, ha valamilyen okból hirtelen egy nagyobb összeghez jutunk. Egy ilyen összeg befizetésekor szintén befektetési egységekre történik a váltás, amelyek egyfajta extraként plusz hozamot termelnek. Mindkét befizetési mód beleszámít a 20%-os adójóváírásba. A hozamot sokféle tényező befolyásolhatja. Ez elsősorban tőlünk és a portfóliómenedzsertől függ, de közrejátszik a gazdaság alakulása és számos makrogazdasági folyamat is. A megfelelő portfólió kiválasztásával meghatározhatóak az ideális befektetési elemek, amelyek stabil stratégia kialakítását teszik lehetővé.