A legtöbb betegség manapság nemcsak fizikai problémákból adódik, hiszen ugyanolyan fontos szerepe van a lelki téren végbemenő dolgoknak is. Nincs ez másként a lakosság nagy részét érintő pajzsmirigybetegségekkel sem. A pajzsmirigy gyulladás lelki okai egyre ismertebbekké válnak, így hát, aki el szeretne indulni a gyógyulás felé vezető úton, annak elsősorban saját magában kell helyreállítania a lelki egyensúlyt, és azután kezdődik a fizikai síkon történő kezelés.

A mai rohanó világban szinte lehetetlen elkerülni a stresszhelyzeteket, a folyamatos idegességet, és a kommunikáció sem mindig könnyű. Azonban annak érdekében, hogy a lelki béke helyreálljon, időt kell szánni arra is, hogy foglalkozzon ezekkel, és elintézhesse önmagában a problémákat. A pajzsmirigy gyulladás lelki okai között megemlítendő a sok negatív érzelem felgyülemlése, melyeket nem beszél meg a társával vagy barátokkal, hanem inkább visszafojtja. Az is nagyon fontos, hogy a frusztráltságot és dühöt időnként kiadja magából, hiszen a megterhelt lélek előbb vagy utóbb a testi épségre is kihat.

Néhány jó tanács annak érdekében, hogy a pajzsmirigy megnagyobbodás lelki okai megszűnjenek: végezzen néha önvizsgálatot, és ahol úgy érzi, hogy javításra van szükség, tegye meg! Javítson a szeretteivel való kapcsolaton és kommunikáción! Mindenki a saját élete irányítója, így hát az összhang helyreállítása nem mástól függ. Ha sikerült elérnie egy olyan szintre, amikor már stabil a lelki állapota, akkor elkezdheti fizikai síkon is a gyógyulást.

A kettő együttesen vezet a legjobb eredményekhez. A yam gyökér kivonatra alapuló természetes krém nagymértékben elősegíti a pajzsmirigygondokat, de ezenkívül különböző nőgyógyászati problémákra is remekül hat. A pajzsmirigy megnagyobbodás lelki okai tehát nagymértékben hozzájárulnak a probléma súlyosságához, ezért mindenképp érdemes figyelmet fordítani arra, hogy a fent említett tanácsokat betartsa, és tudatosan vezesse le önmagában a frusztrációt és dühöt. Mindemellett pedig az érzelmeket semmiképp sem szabad visszafojtani.