takarónövények

Az elmúlt évtizedekben nagyon komoly váltás indult el a hagyományos szántáson alapuló, talajművelő metódusokhoz képest. Egyre több bizonyíték került elő arra vonatkozóan, hogy a forgatással olyan problémák alakulnak ki, amelyek a területek teljes pusztulásához vezetnek. Bekerültek a rendszerbe a vetésforgók és a nagy sikerrel bevethető takarónövények. Az eddigi gyakorlat szerint ugyanis, a fővetemény után, barnára szántott, tárcsázott, vagy egyszerűen csak tarlóként felhagyott, de minden esetben növényekkel már nem fedett földfelszín volt megfigyelhető.

A takarónövények hiányában az ilyen felület teljesen ki van téve a természet erőinek. Az esőcseppek betömörítik a talajt, a napsütés kiszárítja, a szél elhordja. Az élet lassan kipusztul belőle és terméketlen, meddő marad. A takarónövények alkalmazásával mindez megakadályozható. A vetésük egyszerű, a terminálást a fagy végzi vagy kisebb talajmunkával (tárcsázás) megoldható. Az ilyen formán előkészített felületben a főnövény is gyorsabban képes fejlődni. Mindenképpen megéri kipróbálni és rendszeresen alkalmazni ezt a megoldást.

Hogyan valósuljon meg a húsmarha takarmányozása?

Az állattartás sokkal többről szól, mint a megfelelő mértékű élelmezés. Viszont a húsmarha takarmányozása csupán egy a fontos tényezők közül. A megfelelő tartási feltételek legalább ennyire mérvadóak. Nem mindegy ugyanis, hogy az állatok egy teljesen zárt térben vagy esetleg szabadon tartózkodnak. A mozgásnak fontos szerep jut a jó minőségű izomtömeg képződésben. A húsmarha takarmányozása ugyanakkor mindenképpen ki kell elégítse a jószágok igényeit.

A kellően tápláló alapanyagok nem egyszerűen csak megvásárolható formában érhetőek el, hiszen azokat kellő földterület birtokában meg lehet termeszteni. A sersiafarm.hu weboldalon nagyon sok hasznos információ található meg a témában. Profi szakemberek véleményét ismerhetjük meg, kérhetjük ki. Ilyen formában egyszerűbbé válik gazdálkodóként a húsmarha takarmányozása és tartása. Ne bízzunk semmit sem a véletlenre, hanem támaszkodjunk a szakértői tanácsokra és az eredmény nem marad el!