A borokat számtalan módon lehet osztályozni, színük, cukortartalmuk, származási helyük vagy egyéb feltételek alapján. A leggyakrabban használt csoportosítási forma a szín és cukortartalom alapján történik.

Így megkülönböztethető az édes és száraz vörösbor vagy fehérbor, illetve a rosé. Ezek a legismertebb fajták, de még léteznek egyéb csoportok is, amelyekről ritkábban hallunk. A száraz vörösbor az egyik legkeresettebb típus.

Ez nem véletlen, hiszen ez az egyik leggyakoribb fajta és szinte bármilyen étel mellé fogyasztható. Ugyanakkor az egészségügyi hatásairól is sokat olvashattunk az utóbbi időkben. Számos tudományos kutatás bizonyítja, hogy napi egy pohár száraz vörösbor nagyon jó hatással van a szervezetünkre.

Segít a vérképzésben, ugyanakkor a vérnyomást is szabályozza. Rengeteg antioxidánst is tartalmaz, ami a daganatos sejtek kialakulásának esélyét csökkenti, illetve a méreganyagok lebontásában is segít. A száraz vörösbor tehát igen jó hatással van az egészségünkre, de ez csak akkor igaz, ha mértékkel fogyasztjuk.