Tompalátás

Nagy fájdalom a szülőnek, ha azzal szembesül, hogy a gyermeke valamilyen betegségben szenved és természetes dolog, hogy informálódik a kórról, illetve keresi a gyógyulás lehetőségét. Sok gyermeknél jelentkezhet tompalátás, aminek kezelése kizárólag gyerekkorban lehetséges. Szülőként mindenképp érdemes előre tájékozódni arról, hogy mi az a tompalátás.

Világrajövetelünk után nagyon sokat fejlődik és alakul a látásunk, több évbe is beletelik, mire a szem megtanulja, hogyan kell látni. Ha a látás mechanizmusa nem alakul ki vagy nem működik megfelelő módon, akkor lehet tompalátásról beszélni. Ennél a betegségnél az egyik szem nem éri el a teljes látás képességét. Szerencsére, a tompalátás gyerekkorban eredményesen kezelhető a megfelelő szemüveg viselésével, takarásos módszerrel. A betegség lehet kismértékű, ha a 100%-hoz képest csak 70-80%-os a látás, de sajnos előfordulhat olyan is, hogy 10%-ra sem korrigálható.

Tizenéveskor elejére befejeződik a látásfejlődés, de ha az agy addigra nem tanulja meg a teljes látás képességét, utána már nem lehet segíteni ezen. Tehát célszerű azonnal szakorvoshoz fordulni, ha a gyermekünknél bármiféle látásproblémát észlelünk. Minél előbb fordulunk orvoshoz, annál hamarabb érheti el a gyerkőcünk az egészséges, 100%-os éleslátást. A drnagymihaly.hu weboldalon felvehetjük a kapcsolatot, illetve kérhetünk időpontot egy tapasztalt, szakmailag és emberileg kiváló szemész szakorvoshoz, akire nyugodtan rábízhatjuk gyermekünk kezelését.

Általános szemészeti kérdésekben, szürkehályog gyanúja, nagyfokú dioptria esetén, valamint időskori szemromlás jelentkezésekor egyaránt fordulhatunk a doktor úrhoz. Azt azonban tudni kell, hogy a tompalátáson felnőtt korban már nem lehet segíteni, bár elvégezhető a szürkehályog és látásjavító szemlencse műtét is, azonban a szem tompalátása esetén a beavatkozással csak olyan látásélességet lehet elérni, ami kihozható szemüveggel. Tehát ezt a betegséget csak gyerekkorban lehet legyőzni, ezért időben lépni és cselekedni kell!