A szalámik rendkívül kedvelt felvágottnak számítanak az egész világon. Ez nem véletlen, hiszen különleges ízviláguk, hosszan eltartható jellegük és sokoldalúságuk miatt, évtizedek óta ott vannak a családok asztalán, kirándulásokon vagy a vendégváró tálakon. Tudod, hogy miből készülnek a szalámik?
Miben különböznek az egyes fajták? Miért érdemes prémium változatot választani, például a cooponline.hu webáruházból? Most minden kiderül! Hagyományosan darált húsból (legtöbbször sertésből), szalonnából, sóból és különféle fűszerekből készül. A keveréket természetes vagy mesterséges bélbe töltik, majd szárítják, füstölik és érlelik, a fajtától és a recepttől függően, akár hónapokig is. Az érlelés során alakul ki a jellemzően sűrű állag és gazdag, karakteres ízvilág.
Egyes típusokat hidegen füstölnek, másokat melegen, sőt, vannak olyan fajták is, amik semmilyen füstölést nem kapnak, hiszen kizárólag levegőn érnek meg. A szalámik világa rendkívül változatos. Ott vannak például az olasz fajták, amik gyakran tartalmaz fokhagymát, borsot, esetenként vörösbort vagy édesköményt. A legismertebb talán a salame Milano vagy a Napoli, de a finocchiona is igazi különlegesség.
Mit kell tudni a spanyol és magyar szalámikról?
A spanyol szalámik (mint a chorizo) paprikásabb, füstösebb ízvilágot képviselnek, sokszor intenzíven fűszerezettek. Ezek kiválóan illenek tapas tálakra, de az egyszerű szendvicset is remekül feldobják. A magyar fajták közül a legismertebb talán a téliszalámi, aminek hagyományos változata hosszú érlelés után éri el a jellegzetes, enyhén füstös és fehérpenészes burkolatú formáját. De ne feledkezzünk meg a paprikás változatokról sem, mert ezek a csípősségükkel igazi hazai karaktert képviselnek.
A szalámik között milyen készítésbéli különbségek lehetnek?
A különböző nemzetek eltérő klímája, hagyományai és fűszerezési szokásai nagyban meghatározzák a különféle típusokat. Míg az olaszok inkább lágyabb, aromásabb, levegőn szárított fajtákat készítenek, addig a magyaroknál az erőteljesebb füstölés és hosszabb érlelés jellemző. A spanyolok pedig gyakran használnak füstölt paprikát (pimentón), amitől a végeredmény élénk színű és karakteres lesz. Ezek a különbségek nemcsak az ízvilágot befolyásolják, hanem a szalámi állagát és felhasználási módját is. Éppen ezért érdemes kísérletezni a különböző nemzetek típusaival, mert így felfedezheted, hogy melyik stílus jön be leginkább.
Miért válassz prémium minőséget képviselő felvágottat?
Ha igazán jó minőségű szalámikat keresel, akkor ne érd be az átlagossal! A cooponline.hu kínálatában megtalálod a gondosan válogatott, prémiumkategóriás szalámikat, amik kiváló alapanyagból, hagyományos eljárással készülnek. Ezek a termékek nem tartalmaznak felesleges adalékanyagokat, viszont tele vannak ízzel és karakterrel. Legyen szó klasszikus téliszalámiról, enyhén csípős paprikásról vagy különleges, nemzetközi típusokról, a Coop Online webáruházban biztosan találsz olyat, ami feldobja a reggelidet vagy a vendégváró falatokat.
Milyen finomságokat lehet készíteni a felvágottakból?
A szalámi az egyik legsokoldalúbb alapanyag. Klub szendvicsekhez tökéletes, mint például pirított kenyér, némi saláta, sajt, pár szelet prémium szalámi és máris kész a kiadós és ízletes étel. Vendégváró falatokhoz is kiváló, hiszen néhány szelet sajt, olívabogyó, grissini vagy kréker mellé tálalva garantált siker hoz. Ráadásul a szalámik ideálisak kirándulásokhoz is.
A speciális készítésű felvágott nem igényel hűtést rövid távon, könnyen csomagolható és energiadús harapnivaló. Ugyanezért, a családi reggelik során is jó választás, ha szeretnél gyorsan, mégis tartalmas ételt kínálni, mint például egy kis friss kenyér, vaj, zöldség és pár szelet prémium szalámi, majd indulhat a nap.
Ha felvágott, akkor a Pick által készített téliszalámiról sem szabad megfeledkeznünk!
Ha van igazi magyar gasztroikon, akkor a Pick téliszalámi biztosan az. Nemcsak itthon, de világszerte ismert és elismert termék, ami generációk óta a családi asztalok kötelező eleme. A Pick téliszalámi gyökerei egészen 1869-ig nyúlnak vissza, amikor Pick Márk Szegeden elindította a húsfeldolgozó vállalkozását. Az évek során a téliszalámi készítés művészetté vált és Pick neve összefonódott a minőséggel. A hagyományos receptek és a modern technológia ötvözése tette világhírűvé ezt a különleges szalámit.
A Pick téliszalámi kizárólag válogatott sertéshúsból készül. Az apróra darált húst gondosan fűszerezik. A só, bors, egy kevés fokhagyma és más természetes összetevők adják meg a karakterét. A töltést követően bükkfával füstölik, majd hosszan, természetes körülmények között érlelik. Ennek köszönhető a szalámi jellegzetes nemespenészes kérge, ami védelmet nyújt és különleges ízt ad.
A Pick téliszalámi fűszerezése visszafogott, mégis harmonikus. Nem túl intenzív, de minden falatban érezhető az egyensúly. A természetes ízek dominálnak, a füstösség és a hosszú érlelés pedig mélységet ad az aromáknak. Nem csíp, nem harsány, hanem elegáns, mégis emlékezetes.