Egy kis cipekedés, valamennyi testmozgás, de akár a hosszabb séta is elég ahhoz, hogy az izomláz másnapra megkörnyékezzen bennünket. Megelőzése egy módon váltható ki, ha megpróbáljuk mindennap átmozgatni a testünket. Kutatások és tesztelések szerint, az izomláz megszüntetése is hasonló módon oldható meg, helyesebben mondva rádolgozással.

Igen sokan gondolják úgy, hogyha alapos torna alá vetjük magunkat az izomláz valóban enyhülni fog és talán van, akinek be is válik ez a módszer. Manapság azonban egyre inkább azt lehet hallani, hogy meleg borogatással és a test valamint az izmok pihentetésével az izomláz megszüntetése sokkal hatékonyabbnak bizonyul.

Persze minden ember más, így szervezetük és testük sem egyformán fogadja a külső behatásokat. Van, akinek a folyamatos edzés sokat segít és van, aki meg sem tudna mozdulni, ha kínozza az izomláz, ezért pihenéssel gyógyítja magát. Mindkettő bevált eljárás lehet az izomláz megszüntetése érdekében.

Mi több, mindkét megoldás esetében alkalmazhatóak még különböző gyulladáscsökkentő, izomlazító, esetleg keringésfokozó krémek is. Az izomláz elmulasztása mellett, ezen hatással rendelkező készítmények rendkívül hatékonyak az izomhúzódás kezelésére is.

Nyilvánvalóan sokkal inkább ajánlják a gyógynövények kivonatokat tartalmazó kenőcsöket, hiszen természetes alapanyagaiknak köszönhetően, a test más területére sem hatnak kártékonyan. Nemcsak népi hiedelem, hanem valóban bizonyított tény, hogy a leghatékonyabb izomlazító gyógynövény a rozmaring, ezért szerepel az izomláz elmulasztása is a hatásai között.

Nyugtató jelleggel rendelkezik a levendula illóolaj vagy a kamilla kivonat, a fájdalom és a gyulladások ellen. Ahogy már említettük, az izomláz megelőzhető, ha rendszeresen sportol, hiszen így izmai is folyamatos edzés alatt lesznek, ám ha mégis váratlanul félbeszakad a mindennapos testmozgás, a tornát követően szőlőcukor vagy magnéziumtartalmú italok fogyasztásával szintén sokat segíthet a megelőzésben, így a későbbiekben nem az izomláz elmulasztása lesz a fő feladata.