Szerencsés esetben, egy esetleges erősebb gyulladást, vagy fertőzést is megúszhatunk fogmegtartó eljárással, gyökérkezeléssel. Amennyiben erre módot lát a fogszakorvos vagy specialista és időben megkezdjük a beavatkozást, így elkerülhető a foghúzás. A gyökérkezelés időtartama függ a kialakult probléma nagyságától, előrehaladottságától, valamint attól, hogy milyen jellegű és mértékű károkat okozott már a gyulladás.

A folyamat azonban az esetek többségében megegyező és az alábbi módon zajlik: lyukat fúrnak a fogba a gyökér megközelíthetősége miatt, eltávolítják a sérült ideget, fertőtlenítő és ideiglenes tömést helyeznek be, meghatározzák a gyökér hosszát és tágítják a csatornákat a megfelelő, végső gyökértömés elhelyezése miatt. Helyi érzéstelenítés előzi meg mindezt és természetesen egy röntgenfelvétel a problémás területről. Ilyen felvétel készítése többször is szükségessé válhat a gyökérkezelés időtartama alatt.

Mindenképpen több alkalomra számítsunk, míg a teljes eljárással végez a szakorvos. Amennyiben nem vagyunk olyan szerencsések vagy nem érkezünk időben a problémánkkal, úgy előfordulhat, hogy már csak a foghúzás lehetősége marad. Fogaink elveszítése számos más okból kifolyólag megtörténhet, ilyenkor pedig nem mindegy, hogy orvosolható-e a foghiány egyszerűbb pótlással, vagy sajnos elkerülhetetlen egy teljes műfogsor rendelés. Ez szükség szerint lehet csak alsó vagy csak felső fogsor. Többféle anyagból készülhetnek, a mai modern technológiának köszönhetően a legtöbbjük esztétikus, könnyű, tartós és a legnagyobb mértékben törekszik megközelíteni az eredeti fogsort.

Műfogsor rendeléskor jó tudni, hogy bizony sok időt vehet igénybe, amíg teljesen elkészül. Természetesen több konzultációra is szükség lehet, amíg a számunkra megfelelő megoldást megtaláljuk. Ez nagy odafigyelést és precizitást igénylő folyamat, tehát legyünk türelmesek. Szükségünk lesz erre a türelemre továbbra is, hiszen miután a kiválasztott műfogsor rendelése megtörtént és azt kézhez is kaptuk, egy nagyon kényes időszak következik a páciens életében, ez pedig a megszokás.