bergamott fa

Az Earl Grey teának köszönhetően a legtöbb embernek a bergamott sem ismeretlen. A bergamott fa termésének héjából kinyert olaj azonban a nyugati és keleti természetes gyógyászat híveinek lehet elsősorban ismerős. Ideje ezen a trenden változtatni, mert a bergamott olaj számos jótékony hatása szinte bárkinek elérhető.

Ismerd meg a bergamott fa gyümölcsének kincsét most! A bergamott fa elsősorban Dél-Olaszországban és a mediterráneumban őshonos, maximum 10 méter magasra megnövő, citrus gyümölcsöt termő fa. A sárga, illetve sárgászöld, ízében a grapefruit és lime keresztezésére hasonlító gyümölcs héjából sajtolt bergamott olaj adja a méltán világhírű Earl Grey tea ikonikus ízét.

Ahhoz, hogy egy 15 ml-es üvegcse megteljen, 3,5 kg gyümölcshéjra van szükség, amiből hidegsajtolási eljárással nyerhető ki az értékes nedű. A citrusos, enyhén virágos jegyekkel rendelkező, fűszeres olaj belsőleg is fogyasztható, bár keserű íze miatt ez nem elterjedt. Görögországban azonban az éretlen gyümölcsöket desszertként kávé mellé kínálják.

A bergamott olaj a kozmetikai iparban is ismert. Egyrészt parfümökben alkalmazzák, másrészt pedig fertőtlenítő, nyugtató hatása miatt, egyes kozmetikai szerekben és arctisztítókban is megtalálható. Mi több, akár házi arclemosó is készíthető belőle. Cseppents 1-2 cseppet a készen vásárolt kozmetikumba! Kiváló hatás érhető el vele. Mire használható még?

A bergamott fa különleges gyümölcsének héjából nyert még különlegesebb olaj nyugtató hatása a lélekre és az elmére is kihat. Elég egyetlen cseppet lefekvés után a talpra kenni, természetesen a megfelelő bázisolajjal hígítva, és a nyugodt, átaludt éjszaka garantált. De aromaterápiás, nyugtató hatású párologtatásra, sőt, zuhanyozás közben is használható.

A megfelelő hatás érdekében elég csak belélegezni a kellemes, citrusos illatot. Masszázs közben a lélekemelő aroma mellett, a görcsoldó hatása is érvényesül. Sebek, hegek esetén is jó szolgálatot tesz, ahogy torokgyulladás esetén toroköblítőként is megállja a helyét.

Vannak, akik az aknés bőr ápolására használják, szintén remek nyugtató és gyulladáscsökkentő hatása miatt. A hab a tortán, hogy a pattanások és a zsíros bőr kéz a kézben jár ugyan, de ezzel az olajjal mindkettő kezelhető. Amint láthatod, a bergamott olaj valóban sokoldalú. Ha szeretnél otthonra belőle, rendeld meg 100%-os tisztaságban az Olajkertből!