propolisz krém

Görögországból több ehető gyógynövény is származik. Emellett ismerjük még a méhszurokból készült baktériumölőt, ami propolisz krém formájában is megvásárolható. Maga a propolisz egy sárgásbarna ragacsos anyag, amit a méhek gyűjtenek össze a fák rügyeiről, majd a kaptárjaikban használják fel.

Akkor szokták összegyűjteni, amikor nincs szükségük nektárra, mert még nincs szezon. Érdekes, hogy a méhek tudják, miszerint fertőtlenítésre is szolgál, az ember azonban sokáig nem ismerte a hatását. Krémként külsőleg szoktuk használni és olyan sebekre tudjuk felvinni, amelyek nagyon nehezen gyógyulnak.

Ilyenek lehetnek a visszatérő pattanások és a bőrgyulladások, de a mélyebb vágásoknál is elő szokott kerülni. Baktériumölő hatása hozzájárul, hogy a sebek ne fertőződjenek el, ráadásul fájdalomcsillapító hatással bír. A propolisz krém jótékony hatással van a sérült bőrfelületre, így a hegeknél is tudjuk alkalmazni. A pikkelysömörrel küszködő emberek is ajánlott felvinni, nemcsak az arcra, hanem a kézre és a lábra is.