csüngő eperfa

A Morus alba növényt régebben értékes selyemhernyók etetésére használták, hiszen az állatok előszeretettel rágcsálták a leveleket, de ez már régóta nem így van. A Kínában őshonos csüngő eperfa egyáltalán nem kényes növény és szinte bármilyen talajt elbír, sőt, még az elhanyagolást is nagyon könnyen elviseli.

Miután a csüngő eperfa elterjedt, egyre inkább gyomnövénynek tekintették. Egyedi, csavart formájú, több csüngő ággal rendelkezik. Tehát igazán díszes fának tekinthető. Egyes típusok elérhetik a 4,5 m magasságot és a 2,5-4,5 m közötti szélességet. A levelei osztatlanok vagy karéjosak, sötétzöldek és 5-18 cm hosszúak is lehetnek. Ami a gyümölcsét illeti, sokan megkérdezik, hogy ehetőek a bogyói? A válasz erre a kérdésre az, hogy igen. A csüngő eperfa gyümölcse édes és igazán zamatos.

Készíthető belőle finom desszert, lekvár vagy zselé, de frissen fogyasztva szinte függőséget okoz és nehéz lehet elegendő mennyiséget meghagyni ezekhez a finomságokhoz anélkül, hogy mindet elfogyasztanánk nyersen.