fejfájás kezelés

A fejfájás egy gyakori panasz, amivel szinte mindenki találkozik életében legalább egyszer. Ugyanakkor az emberek különböző okokból tapasztalhatnak fejfájást, és különböző típusokat különböztetünk meg, amik eltérő kísérő tünetekkel és kezelési lehetőségekkel járnak. Csakis ezek ismeretében szabadulhatunk meg a kínzó panaszoktól. Ez is segíthet a fejfájás kezelésében.

A feszültség típusú fejfájás (vagy stressz fejfájás) a legelterjedtebb típus, amelyet a legtöbb ember tapasztal időnként. Ennek fő okai közé tartoznak az érzelmi stressz, a szem- és nyakizomfeszültség, a rossz testtartás és az életmódbeli tényezők. A tünetek általában enyhe vagy közepes intenzitásúak, és úgy érezhetjük, mintha valami szorítaná a fejünket.

A megfelelő pihenés, relaxáció és stressz csökkentése segíthet enyhíteni ezeket a fejfájásokat. A migrén súlyosabb és jellemzően egyoldalú fejfájás, amelyet további tünetek, például hányinger, hányás és fényérzékenység kísérhet. A migrén pontos oka még nem teljesen ismert, de genetikai és környezeti tényezők is szerepet játszhatnak.

A kezelés magában foglalhatja a fájdalomcsillapítók, triptánok és más gyógyszerek használatát, de néhány esetben a megelőzésre is szükség lehet, mondjuk életmódváltással és stresszkezeléssel. A cluster fejfájás rendkívül intenzív, éles és égő fájdalommal jár, amely általában az egyik szem körül lokalizálódik.

A „köteges” fejfájások időszakosan jelentkeznek, és egy adott időszakban (például hetekig vagy hónapokig) rendszeresen előfordulhatnak, majd eltűnnek. A pontos ok még nem ismert, de az agyi idegrendszer megváltozásaival társítható. Az orvosi kezelés magában foglalhatja az oxigénterápiát, a specifikus gyógyszereket és a neuromodulációs eljárásokat.

A sinusitis egy orrmelléküreg-gyulladás, amely gyakran fejfájással jár, különösen az arc és homlok területén. Az orrmelléküregek duzzanata és a váladék felgyülemlése miatt nyomás alakul ki, ami kellemetlen érzést és fájdalmat okozhat a fejben. Az alapbetegség kezelése és az orrmelléküregek tisztítása segíthet enyhíteni ezt a típusú fejfájást. Tehát általában véve a legjobb megközelítés az, hogy az okokat azonosítsuk és célzottan kezeljük.