l-karnitin

A karnitin és számos formája hasznos májbetegségek, depresszió, anyagcsere problémák és potenciálisan sok más betegség esetén. Az L-karnitin zsírégetésre is gyakran használható. Ez egy vegyület, amit a szervezet lizinből és metioninból állít elő, de az élelmiszerekben is megtalálható, elsősorban a húskészítményekben.

Acetil-L-karnitin (ALCAR) előállítására is használható, ami hasonlít az alapanyagához, de hatékonyabban átjut a vér-agy gáton. Ez az anyag leginkább arról ismert, hogy részt vesz a hosszú szénláncú zsírsavak mitokondriális oxidációjában. Úgy tűnik, hogy nagymértékben hasznosítható májbetegségekben, ahol csökkenti az ammóniaszintet és javítja a hepatikus encephalopathia tüneteit, valamint a májfunkció különböző markereit.

A spermium minőségének javulásában is nagy szerepet játszhat. Úgy tűnik, hogy az L-karnitin segít a policisztás petefészek szindrómában szenvedő egyéneknek azáltal, hogy csökkenti a tünetek egy részét, ezért mindenképpen érdemes lehet kipróbálnia, ha ezzel a betegséggel küzd.