A gyapjú a magyar tradíció egyik olyan anyaga, amit az asztalterítők szövésétől kezdve, a ruhaneműk készítéséig minden szinten felhasználtak. Ma már eléggé kezd kimenni a divatból a gyapjúfonal, pedig szinte semmi egyébből nem lehet igazán tartós és meleg zoknikat kötni.

Igaz, hogy nem ad olyan rugalmasságot, mint a pamut és gyakran eléggé szúrósnak tűnik az anyag, de a helye még ma is vitathatatlan a kötés terén. A gyapjúfonal több eljárás segítségével kerül feldolgozásra ahhoz, hogy az emberek viseljék és szeressék a belőle készült pulóvereket vagy sálakat.

Az érdes, szúrós fonalak ugyanis nincsenek eléggé kezelve ahhoz, hogy kényelmesen lehessen az ezekből készült ruhaneműket hordani. Viszont, ezek a feldolgozási fázisok növelik a gyapjúfonal fogyasztói árát és így néha többe kerül, mint a vastagabb pamutfonal.

Ennek ellenére, aki azt szeretné, hogy egy hagyományos anyagból készült pulóvert viseljen a tél folyamán, az mindenképpen a gyapjúfonal megkötését válassza magának. Ebből valóban tartós és tetszetős pulcsi készülhet.