látásjavító műtét

A szemészeti panaszok nincsenek korhoz kötve, sokszor egészen kicsi gyermekeket is érint valamilyen probléma. Az alapos kivizsgálást gyakran követi szemészeti beavatkozás, ami újra éleslátást biztosít. Életkortól is függ, hogy milyen látásjavító műtét típust érdemes alkalmazni. Gyermekeknél, egészen 18 éves korig nem lehet látásélességet javító műtéti korrekciót végezni, de a folyamatosan és megfelelően hordott szemüveg, különösen pluszos dioptria esetén javíthatja annak a valószínűségét, hogy később a látószerv alkalmas legyen lézeres szemműtétre.

A 18-40 éves kor közöttieknek tökéletes megoldást jelenthet a FEMTO, a LASIK, a Zero-Touch és a PRK beavatkozások valamelyike. Azonban ez csak -12 és +6 dioptria között lehetséges. Például 40-50 éves kor között előfordulhat egy olyan komplex eset, amikor a látás sem közelre, sem távolra nem tökéletes, így az érintettek külön olvasószemüveget is használnak. Speciális eset ez, de szerencsére létezik rá megoldás, a MONOVISION lézeres látásjavító kezelés.

A kor előrehaladásával, a szemüveg viselésének szükségességét több tényező is okozhatja. Nem véletlen ez, hiszen 40-60 éves korban már jelentkezik több olyan egészségügyi probléma, ami látásproblémával is járhat. Ennek megfelelően, a kezelési lehetőségek is szélesebbek, fájdalommentes, gyors megoldást jelentenek a dioptriagondra az említett műtéttípusok. Az úgynevezett időskori szemromlás átlagosan 40 és 50 éves kor között kezd kialakulni, aminek az oka a szemlencse öregedése.

Ilyen esetekben fontos szem előtt tartani, hogy a szemészeti beavatkozás után a páciensnek nagy valószínűséggel szüksége lesz olvasószemüvegre. A mai modern technikának betudhatóan, a 60 éves kor fölöttieknek sem kell lemondaniuk az éleslátásról, számukra a trifokális műlencse beültetése jelenti a teljes szemüvegmentességet és az éleslátást. Az operációval megszüntethető a szürkehályog kialakulásának veszélye, illetve a cataracta megszüntethető a műtét által. Még több információt találunk a témában a drszaboantal.hu weblapon.