szemészeti szűrővizsgálat

Olykor a saját szemünknek sem vagyunk hajlandóak hinni, amikor egyértelmű jelei vannak a látásromlásnak. Bizonyos krónikus szemészeti betegség szűrése is megtörténik egy szemészeti szűrővizsgálat során. Amire olykor bizony szükség van, már csak a megelőzés miatt is. A legkönnyebb, ha megmagyarázzuk magunknak a tünetek okát. Ha romlik a látás, az biztos a kor velejárója, vagy azért történik, mert a szülőknek, nagyszülőknek is hamar romlani kezdett a szemük.

De ez még nem ok arra, hogy a babérjainkon üljünk, különösen akkor, hogyha tisztában vagyunk a fent említett tényekkel. Nem válik mindenki kötelező módon szemüvegessé idősebb korára és kontaktlencsére sincs mindig szükség, még akkor sem, ha a veszélyeztetett csoportba tartozik az illető a látásproblémákat illetően. A szemészeti szűrővizsgálatra a szakemberek szerint 40 éves korig 2 évenként szükség van. 40 éves kor felett pedig évente érdemes elvégezni egy átfogó vizsgálatot.

A fénytörési hibák közelre és távolra egyaránt kiszűrhetőek a vizsgálat alkalmával. Továbbá, bizonyos krónikus betegségekre is fény derülhet, amelyek a későbbiekben látásproblémákat okozhatnak. Miért van erre szükség? Mert a kezdeti szakaszban a tipikus tünetek észlelhetetlenek maradnak, nem okoznak kellemeslen panaszokat. A cukorbetegség, magasvérnyomás, zöldhályog, szürkehályog, makuladegeneráció és többek között a keratoconus okozta látásprobléma is időben kezelhető, a rendszeres szűrővizsgálatnak köszönhetően.

Nemcsak a középkorúak és az idősek esetében kell számolni ezekkel a problémákkal, hiszen a gyermekeknél is jelentkezhetnek bizonyos tünetek, amelyeknek a felderítése segít rávilágítani a probléma valódi okára. A vizsgálat során a páciens tájékoztatást kap arról, hogy milyen lehetőségek állnak a rendelkezésére a kezeléseket vagy a beavatkozásokat illetően. Az egész nem tart tovább másfél óránál, aminek keretein belül túltájékoztatásra is van lehetőség, azzal kapcsolatban, hogy a fennálló probléma és annak kezelése milyen hatással van a jogosítványra, terhesgondozásra stb.