fogpótlás

A fog elvesztése baleset vagy a szuvasodás miatt nagyon gyakori. Sok esetben az ilyen esemény hirtelen és váratlanul következik be. Vannak azonban olyan körülmények, amikor a fogak eltávolítása tervszerűen történik.

Bármi húzódjon is a háttérben, a fogpótlás megoldja a problémát. A fogvesztés leggyakoribb oka a fogszuvasodás, illetve annak szövődményei. A fogvesztés sokkal ritkábban következik be baleset miatt, de trambulinról, kerékpárról vagy görkorcsolyáról való esés a gyermekeknél és a felnőttekkel egyaránt előfordul.

Ilyen esemény esetén lehetőség van a fog visszahelyezésére. Ennek előfeltétele, hogy a lehető leghamarabb felkeresse a fogászati rendelőnket fogpótlás céljából. Amint említettük, a fogvesztés másik oka a fogszuvasodás.

A betegség lefolyásakor a fogak elveszítik a csonthoz való rögzülésüket, meglazulnak, kihullanak vagy eltávolításra kerülnek. A fogvesztés speciális esete az orvos által elrendelt foghúzás, amikor a kezelési terv fogsor csökkentést tartalmaz. Fogpótlással azonban a felsorolt esetek mindegyike orvosolható.