szürkehályog műtét

Ez a probléma nagyon sokakat érint a világon. A szürkehályog akár teljes látásvesztést is okozhat, holott néhány perces eljárás során teljesen megszabadulhatunk a problémától. A Budai Szemészeti Központ (06 1 240 6334, 1126 Tartsay Vilmos u. 14.) szerint a szürkehályog műtét ma az egyik leggyakrabban, legnagyobb biztonsággal, végrehajtott műtéti eljárás a világon. Minden páciensben felmerül a kérdés, hogy miben rejlik az eljárás hatékonysága?

Vajon mennyire számít tartósnak? Nem kell attól tartani, hogy néhány hónap elteltével a szürkehályog képződés ismét látászavarhoz vezethet? Ez a borzasztóan kellemetlen jelenség évekre tönkreteheti az életünket. Drasztikus életminőség romlást eredményez, elvégre az egyik legfontosabb érzékünket, a látást támadja. Ezzel ellentétben, a beavatkozás nem tart tovább 10 percnél, ami a beteg szemlencse eltávolításával történik. Ennek a helyére kerül egy mono- vagy egy trifokális műlencse. Az eljárás a lehető legkorszerűbb módon történik, modern környezetben.

Nem kell órákat várakoznunk a műtét megkezdése előtt, az előzetes időpont lefoglalásból kifolyólag. A phacoemulsificatios technika a ma ismert legmodernebb változatnak számít, amikor altatásra sincs szükség, mivel helyi érzéstelenítéssel történik, szemcseppek segítségével. Először szükségesek a megfelelő vizsgálatok, amelyek nagyjából 2 órát vesznek igénybe. Ha kontaktlencsét viselünk, akkor mellőznünk kell a lencsék hordását. Lehetőleg szemüvegben vagy anélkül érkezzünk.

A vizsgálat során számolni kell a pupillatágítás utóhatásával, ami nagyjából 2-3 óráig tart. A szem fényérzékenysége megnő ez idő alatt. Az ezt követő kiegészítő vizsgálatok során, amennyiben alkalmasak vagyunk a műtétre, a szemész kiválasztja az életmódunknak megfelelő lencsét. A műtétet megelőző napon belgyógyászati vizsgálatok elvégzése is szükséges. A műtét napjára pedig érdemes kísérővel érkezni, aki utána segít a navigációban. Mindössze 1-2 óra elteltével el is hagyhatjuk a műtét helyszínét a kísérőnk segítségével.