Bonus malus

A személygépkocsira való kötelező biztosítás díj kiszámításának módja több tényezőtől függ, többek között attól, hogy az előző évben felhasználtuk-e a biztosításunkat. A bonus malus rendszer éppen erről szól. A www.biztoshely.hu weboldalon található útmutató remekül összefoglalja a bonus malus besorolás lényegét. Minden gépkocsi tulajdonosának vagy üzembentartónak tisztában kell lennie a rendszerben létező díjkedvezmények sorával. Ugyanakkor azt is érdemes tudni, hogy mekkora többletdíjat jelent a malus rendszerbe történő átkerülés.

A bonus malus rendszer biztosítóktól függetlenül, egyformán működik minden társaságnál, mivel ezt egy ide vonatkozó rendelet szabályozza. Tehát semmiképpen nem a biztosító határozza meg, hogy melyek azok a kötelező gépjármű felelősségbiztosítások, amelyek a rendszerbe sorolhatóak. Ennek megfelelően, a bonus malus kiterjed autóbuszokra, teherautókra, vontatókra, személyautókra, motorkerékpárokra, illetve mezőgazdasági vontatókra kötött kötelezőkre is.

Sokan nem ismerik a bonus malus besorolásukat, viszont azt mindenképpen meg kell tudniuk. Nem szabad figyelmen kívül hagyni a tényt, hogy kötelező biztosítás megkötésekor az adott társaságnak minden fontos adatot meg kell adni, ami befolyásolhatja a rendszerbe történő besorolásunkat. Ha valamilyen oknál fogva nem tudjuk megadni az előző besorolásunkat, akkor az új kötelező megkötésekor a társaság az A00 szint kategóriába sorol minket.

Ez a rendszer alapkategóriája, vagyis az alapdíjas szint, amibe azok a szerződő felek kerülnek, akik újonnan kötnek szerződést vagy nem azonosítható be a bonus malus kategóriájuk. Szerencsére, ma már a központi nyilvántartóból is meg lehet tudni a bonus malus besorolásunkat, ezen az úton gyakran ellenőrzik a biztosítók is új szerződéskötések során. Ennek köszönhetően nincs tévedés, sem félreértés. Tehát anyagi szempontból rendkívül fontos a besorolásunk, amiről érdemes többet megtudnunk. A weboldalon részletes leírást találunk ebben a témában. Tájékozódjunk, hiszen ezzel pénzt takaríthatunk meg!